Noorderkwartier
 
groep Door: Alex van Warmerdam
Regie: Claudia Maser
Uitvoering: 27 en 28 mei 2005 - De Nieuwe Veste, Breda

Rolverdeling
Faas: André van Straaten
Kloos: Marcel van Wijk
Martha: Marian Dillisse
Paard: René Verdiesen
Put: Dimitri Dirkzwager
Muis: Maria van den Broek
Schilder: Yvette Morris
Kabouter: Aris Verschuren
Ultramarijn: Yvette Morris
Pruisisch blauw: Rina Looyen
Chromaatgeel: Cees van Gils
Karmijn: Saskia van den Beemt

Achter de schermen: Techniek: Anton Buijs; Grime: Margreet Harms; Decor: Aris Verschuren, Jac Dillisse
 
foto1 foto2 foto3 foto4
 

Korte Inhoud
Faas is ergens tussen de drieënveertig en negenenveertig jaar oud. Van Kloos en Martha, zijn ouders, mag hij de deur niet uit. En een boek lezen mag hij ook niet. Ja, de gebruiksaanwijzing van de wasmachine. Maar die heeft-ie al uit. Voor zijn verjaardag krijgt hij een woordenboek. Wel jammer dat daarin alle woorden zijn doorgestreept. Behalve ouderplicht, ouderliefde en ouderavond. Kloos en Martha vinden niet dat ze hun zoon in zijn ontwikkeling belemmeren. Immers: hoe kan je verlangen naar iets dat je niet kent? Faas wil schilder worden. Kunstschilder.
Gek genoeg hoeft Faas helemaal niet naar buiten, om toch mensen te ontmoeten: een kabouter met een recept om boeken te schrijven, vier sprekende kleuren, een vrouw die een afspraak heeft met een paard. Maar hij gaat vooral in discussie met Paard, Put en Muis, drie arbeiders die met mokers op holle vaten slaan. Die hebben zo hun eigen ideeën over kunst. En over intellectuelen.

“Noorderkwartier” van Theater Achterom gaat over Holland op zijn smalst: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Ga maar niet de deur uit, want daar dreigt de boze buitenwereld. Lees maar geen boeken, want daar krijg je maar ideeën van. En laat je vooral niet in met kunstenaars. Die brengen hoogstens wat troost.