terug naar huis
Wij betalen niet!
 
 

Wij betalen niet!'
Tekst: Dario Fo
Vertaling: Frans Roth
Berwerking: Merja Koivisto
13, 14 en 15 juni 2019
De Nieuwe Veste, Breda.

Regie: Merja Koivisto
Spel: Tanja Slootmans, Monique Dragt, Yvette Taal, Mireille van den Doel, Jeroen Venneman, Annemiek Lambregts, Toon de Zwart, Herman Borra.

 
Italie, zomer 1974. Het communisme tiert welig maar voor 'de kleine man' wordt weinig tot niets gedaan. Wanneer de plaatselijk supermarkt tot de zoveelste prijsstijging besluit, is de maat vol en komen de huisvrouwen in opstand. Ze pakken wat ze pakken kunnen, zonder te betalen. Ook Antonia slaat haar slag: met haar armen vol boodschappen komt ze thuis, geholpen door haar vriendin Margharita. Maar haar man gelooft nog heilig in het bevoegd gezag, dus als die plotseling thuiskomt, zien de dames zich gedwongen te improviseren.
Dario Fo (1926 – 2016), Italiaanse winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur beheerste als geen ander de kunst zijn politieke boodschap te verpakken in kluchtige situaties. In zijn eigen woorden: 'Bij het lachen gaat niet alleen de mond open, maar ook de hersenen. En in die hersenen kunnen dan de spijkers van het inzicht worden geslagen. Wij hopen dat de toeschouwers met een hoofd vol spijkers huiswaarts keren.'